Norske medier omtaler 18 år gamle Michael Brown som en «tenåring». Men faktum er man i den alderen i USA allerede har stemmerett, kan verve seg i militæret og få dødsstraff for drap. Man kan også være medlem i en av USA’s mest kriminelle gjenger, Bloods.
Michael Brown, var, til tross for sin unge alder allerede en kjenning av politiet i hjembyen Ferguson. Kun kort tid før skytingen som tok livet av Brown skal han ha ranet en dagligvarebutikk for en kartong sigarer og mishandlet en av de ansatte sammen med sin kamerat, Dorian Johnson.
Etter dette skal Michael Brown og Dorian Johnson ha forlatt dagligvarebutikken. En politibil skal ha stoppet Brown og Johnson for å ha krysset veien på rødt lys. Politimannen var da ikke klar over at Brown som holdt kartongen med røyk i hendene hadde ranet dagligvarebutikken. Det var først da han så kartongen med sigarer at politibetjenten forsto at han muligens hadde med raneren å gjøre.
En venn av politibetjent Darron Wilson forteller hva han hørte Wilson fortelle om hendelsen:
– Han (politibetjenten) stopper i nærheten av de to mennene. (Brown og Johnson). Politibetjenten får da beskjed over radioen at det har vært et voldelig ran i området. Og beskrivelsen blir gitt. Han (politibetjenten) ser på Brown og Johnson, og ser at de har noe hendene og det ser ut som sigarpakkene. Så han setter bilen i revers til de to mistenkte og prøver å gå ut av bilen. Da slår Michael Brown igjen døren på politibilen. Politibetjenten prøver å åpne bildøren igjen og kommer seg ut. Michael Brown løper da mot politibetjenten og dytter ham tilbake inn i bilen. Brown slår politibetjenten i ansiktet. Politibetjenten prøver da å dra opp sitt tjenestevåpen. Det oppstår en slåsskamp og våpenet går av. Michael Brown løper da fra åstedet. Men politibetjent Wilson roper da at Brown og hans kamerat skal stoppe. Michael Brown skal da ha hånet politibetjenten, før han legger på sprang mot politibilen og prøver å overfalle Wilson. Politibetjenten skal da ha fyrt av flere skudd mot Brown, men det skal ikke ha hatt noen virkning i begynnelsen da Brown fortsatte å løpe mot ham. Politibetjenten skjøt derfor flere skudd, til Michael Brown falt til bakken.
Dette hendelsforløpet skal blant annet bli bekreftet av øyenvitner til hendelsen, ifølge en video tatt av åstedet kort tid etter skyteepisoden. (spol til 06:25 og hør kommentarene i bakgrunnen).
Videoer som omtaler drapet og opptøyene i ettertid
Etter at Brown ble drept av politibetjenten, skal innbyggerne i Ferguson ha gått amok og begynt å rane og ramponere deler av byen. Det har blitt rapportert om omfattende tyverier fra butikker, bilbranner og angrep på ordensmakten. Minst en person skal ha blitt skutt og ligger på sykehus. De siste dagene har man også måttet sette inn heimvernet for å få orden på opptøyene.
Ferguson, Missouri er hovedsaklig en afroamerikansk by. Politidepartementet er derimot hovedsaklig hvitt. Dette har blitt sett på som en av årsakene til at man nå har fått opptøyer, da befolkningen mener de blir utsatt for rasisme og diskriminering fra ordensmakten som de ikke føler representerer dem.
Det har derimot et par afroamerikanere noe de skulle ha sagt noe om. Først ut er Pastor Jonathan Gentry som blant annet påpeker dobbeltmoralen, både blant de som er med på opptøyene, men også alle som driver politisk spill og snakker om institusjonalisert rasisme i det amerikanske samfunnet.
Han spør følgende: «Hvor var dere når over 60 unge afroamerikanske menn ble skutt, av andre sorte unge menn, for noen uker siden i Chicago?» «Hvor var dere når den sorte lille jenta ble skutt i hodet mens hun var ute og syklet på trehjulsykkelen sin, av andre sorte i en drive-by-shooting?» «Svar: Ingensteds.» «Men når en hvit politimann slår en afroamerikansk mann, da hyler dere opp om slaveri og rasisme!»
Også en afroamerikansk kvinne med familie i Ferguson er oppgitt over det hun nå opplever i hjembyen sin: