Saken går tilbake til september 2014 da en gruppe Salafist-muslimer ble arrestert mens de patruljerte i Wuppertal i Tyskland. Gruppen informerte personer de møtte på at de ikke måtte engasjere seg i aktiviteter som er forbudt etter islamsk sharialov.
Gruppen ga advarsler og truet forbipasserende, og annonserte at området var en «Sharia-kontrollert sone» som innebar at alkohol, narkotika, gambling, musikk og konserter, pornografi og prostitusjon var forbudt.
Til tross for at gruppen var uniformert og ikledd lyse oransje vester som var merket «Sharia Patrol», mente den regionale domstolen at den ikke hadde overtrådt Tysklands forbud mot å ha på seg uniformer som er «militant eller skremmende» – en lov som opprinnelig var rettet mot å knuse nynazistiske gatebevegelser, skriver den amerikanske tenketanken Clarion Project.
Ankedomstolen mente at den lokale domstolen ikke hadde tatt tilstrekkelig hensyn til, eller forstått, hvilken innflytelse islamistenes handlinger hadde på publikum.
Flere politikere har reagert på sharia-patruljene. «Disse menneskene har til hensikt å provosere og skremme og tvinge ideologien deres på andre«, sier Peter Jung, Wuppertals ordfører ifølge Clarion Project. «Under absolutt ingen omstendigheter kan vi tolerere selvstendige Sharia-politimenn som patruljerer gatene våre og dikterer hva folk burde eller ikke burde gjøre,» sier den kristeligdemokratiske politikeren Volker Kauder. «Sharia-loven tolereres ikke på tysk jord«, fastslår innenriksminister Thomas de Maiziere.
I Storbritannia endte et lignende tilfelle annerledes da tre medlemmer av en lignende patrulje ble sendt til fengsel for å forsøke å håndheve Sharia-loven på Londons gater, skriver Clarion Project.