Omtrent 70 prosent av forskjellene i velstand mellom verdens nasjoner kan kobles til IQ-nivået som eneste forklaringsfaktor.
«Vi fant at IQ-nivået var den mest pålitelige indikatoren på å forutse økonomisk tilvekst med det største gjennomslaget, sammenlignet med drøyt 70 andre variabler hentet fra litteraturen innen vekstområdet», sier forsker Emil O. W. Kirkegaard, ved universitetet i Ulster.
I følge den britiske studien finnes det også andre indikatorer som korrelerer med høy velstand, som tilgang til naturressurser, samfunnsinstitusjoner, kulturell utvikling og så videre. Flere av disse indikatorene hadde en sterk kobling, men ingen var så viktige som befolkningens IQ-nivå.
I introduksjonen til studien skriver man blant annet:
«Vårt beste estimat finner at en økning med ett IQ-poeng øker bruttonasjonalprodukt med 7.8 prosent per capita».
Noe som kanskje overrasker allmennheten er at det råder sterke tvil på hvorvidt demokrati forbedrer eller forverrer økonomisk tilvekst i et land. Ikke heller denne studien gir svar på det, men blant forskere har det lenge vært kjent at årsaken er høyst uklar.
«Allerede i 1993 viste ca. halvparten av studiene at demokrati førte til økt økonomisk tilvekst, mens nesten like mange hevdet det motsatte», sier Kirkegaard.
De siste årene har IQ-nivået i vårt naboland Sverige sunket kraftig, noe som blant annet har vist seg gjennom dårligere mattekunnskaper og andre kunnskaper i landets PISA-resultat. I følge en studie fra instituttet for næringslivsforskning beror dette helt på innvandringen, det vil si den meget høye bidragsinnvandringen fra lav-IQ-nasjoner i den tredje verden.