Site icon Lykten

Kommunist og komponist Mikis Theodorakis talte til høyrenasjonalister

Hundrevis av nasjonalister og høyreorienterte hadde samlet seg. Det var ikke spesielt oppsiktsvekkende. Men mer oppsiktsvekkende var navnet på hovedtaleren: Den verdensberømte komponisten og kommunisten Mikis Theodorakis.

Den sørligste av statene som ble opprettet etter Jugoslavias fall, «Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia» ble lei av sitt lange navn, og har i flere år kalt seg for Republikken Makedonia, og har dermed en navnelikhet med den nordligste greske provinsen. Det misliker greske nasjonalister.

Republikken Makedonia utgjør kun rundt 38 % av arealet til det oldtidens Makedonia. Det gjør navnet omstridt og mange, spesielt i Hellas, finner det misvisende. Mange grekere oppfatter også denne bruken av navnet Makedonia som krenkende, og hevder at Makedonia er historisk gresk, ikke slavisk område, og at mesteparten av Makedonia ligger i Hellas. Fra gresk side omtales derfor landet som «Skopje», etter hovedstaden, ifølge Wikipedia. Republikken Makedonia har også ligget i strid med Hellas om andre spørsmål knyttet til navnestriden.

Den 92-årige komponisten kjent i Norge og verden for musikken til filmen «Alexis Sorbas», et ikon for greske venstreorienterte og en mangeårig venstreaktivist, ankom i rullestol med assistanse fra arrangørene. Han påstod at dagens koalisjonsregjering ødelegger landet og oppfordret grekerne til å nekte eksistensen av bruken av navnet Makedonia, utenom det greske.

Under demonstrasjonen ble det brukt plakater med tekster som «Makedonia er gresk,», «Vi er de sanne makedonerne» og «Hands off Makedonia», skriver den tyske TV-stasjonen Deutsche Welle. Demonstrantene kom i rundt 500 busser fra hele Hellas. Noen av dem var ifølge Deutsche Welle kledd i tradisjonelle greske folkekostymer, som likner på klærne til de greske opprørerne som kjempet tidlig på 1900-tallet i Makedonia mot bulgarske grupper og osmanere.

De fleste demonstrantene kom fra nasjonalistiske og religiøse organisasjoner. Mange konservative og høyreorientert politikere, veteranforeninger og biskoper fra mange deler av landet deltok, og fikk altså høre en tale av kommunisten Mikis Theodorakis. Den samme mannen som i 1983 fikk Lenins fredspris, bedre kjent som Stalinprisen, av Sovjetunionen, og som i 2006 engasjerte seg mot at Europarådet skulle fordømme forbrytelsene begått av Sovjetunionen og andre kommunistiske diktaturer.

Exit mobile version