Det er Sveriges Television som formidler nyheten om at markeringen av Earth Hour i byen Östersund er avlyst. Dette etter at byen har opplevd 14 seksuelle angrep på mot jenter og kvinner på gatene i byen. Det yngste offeret er en 10 år gammel jente.
Innbyggerne lever i daglig frykt og politiet i byen har gått ut med anbefalinger om at kvinner ikke skal gå ut alene, spesielt på kveldene. Ingen av overgriperne har så langt blitt fanget.
Som vanlig har svenske myndigheter og medier nektet å gå ut med informasjon om bakgrunnen til overgriperne. Men flere av ofrene har uttalt at mennene som angrep dem har «utenlandsk bakgrunn».
Faren for overgrep og voldtekter mot jentene og kvinnene i byen er så stor, at selv en symbolsk handling som å slå av lysene i en time for miljøet anses for å være for farlig.
Avlysningen av Earth Hour ble tatt etter at politiet i byen hadde hatt møter med kommunepolitikerne, ledet av Socialdemokraten Ann-Sofie Andersson. Hun uttalte følgende etter at man hadde avlyst markeringen:
– Earth Hour er en god og viktig sak, men dette året må vi velge å sikkerhet på gatene våre i lys av(!) hva som har skjedd. Vi ønsker at alle skal være trygge.
Også politisjef Stephen Jerand uttaler seg:
– Vi i politiet mener at det er en klok og riktig beslutning og at kommunen har tatt en god avgjørelse. Å ha på lysene er med på å skape sikkerhet og følger våre retningslinjer og tiltak for å øke sikkerheten under de rådende omstendighetene.
Voldtektsforsøk av to 10 år gamle jenter
Östersund har kommet i nyhetene tidligere denne måneden da politiet gikk ut med advarsler til byens kvinner om å holde seg innendørs etter en rekke seksuelle overfall på gatene. Politiet etterforsker voldtektsforsøk på to 10 år gamle jenter på en bussholdeplass, seksuelle overgrep, voldelige overfall og over et dusin andre angrep.
Den svenske avisen Aftonbladet skriver i forbindelse med avlysningen av Earth Hour at frivillige har begynt å hjelpe politiet med å patruljere i byen.
Lokale innbyggere i Östersund har påpekt at en stor asylleir som ligger i utkanten av byen med over 500 flyktninger og asylsøkere, kan være årsaken til de mange seksuelle overgrepene de siste månedene.
Earth Hour
Earth Hour markeres over hele verden og i storbyer som New York, Paris og Sydney så kan man beskue hvordan man slokker lysene på deres mest kjente monumenter.
Earth Hour feires også i mindre byer og tettsteder, som blant annet den koselige svenske byen Östersund, men nå er feiringen altså avlyst.
Dette betyr at man ikke slår av gatelysene i en time, slik man har gjort de siste årene.
Sverige var et av de første landene som ble med WWF sin satsing for å sette fokus på miljøet. Earth Hour startet i 2007 og Sverige var et av de første landene som ble med på tiltaket.
Det har imidlertid blitt påpekt at tenning av stearinlys forurenser mer enn lyspærene.
Earth Hour Sweden har som mål å gjøre Sverige 100% fossil-fritt og å halvere kjøttinntaket hos svenskene. Man har skrevet et brev til den venstreorienterte svenske regjeringen og ønsker å se en «ambisiøs» politikk der svenskene skal presse andre europeiske nasjoner til å innføre en lignende politikk.
Det er ennå uklart om Earth Hour Sweden har kommet opp med en alternativ måte å markere dagen på etter at Östersund nå har måttet avlyse feiringen som følge av asylkriminaliteten.
Earth Hour i Norge
I Norge slår man av lysene på Slottet, Den norske opera, Nidarosdomen, Holmenkollen og Stortinget. Også et stort antall norske kommuner, bedrifter og privatpersoner markerer for dagen, og det anslås at 30-40 prosent av Norges befolkning på en eller annen måte deltar.
WWF i Norge omtaler Earth Hour som «miljøbevegelsens 17. mai» .
Dette står i kontrast til politiet og Oslo kommune som ønsker å lyse opp flere steder i hovedstaden med lyspærer, for å forebygge seksuelle overgrep på gatene utført av i hovedsak ikke-vestlige innvandrere og asylsøkere.
Å kombinere miljøpolitikk med åpne grenser og en generøs flyktningpolitikk viser seg oftere å ikke være mulig.