Politikerne i Sollefteå valgte å legge ned fødestuen på det lokale sykehuset for å spare penger. Istedenfor må de fødende etter 1. februar kjøre mellom 10 og 20 mil til sykehuset i Örnsköldsvik.
Og det er ikke akkurat Europaveien, sier en gravid mor til den svenske avisen Expressen:
– Ifjor var veien til Örnsköldsvik stengt på grunn av glatt veibane. Skal jeg stå der i en upløyd snøfonn og håpe at lastebiler ikke treffer oss i det de fyker forbi? Fy, sier Sandra Nolén.
– De (politikerne red. anm.) sier at de ikke kan gi oss trygg behandling på det lokale sykehuset, men er det tryggere å sette oss i en bil på veien med veer, spør Emmelie.
– Dette er et svik mot oss kvinner. Man tenker mye på disse «feministiske politikerne». Men hvor er de nå?
Les mer: Sverige: Kreftsyke Solbritt (72) sendt hjem for å dø – «Sykehuset er dessverre fullt»
Men det er ikke bare de høygravide som kommer under sparekniven. Også avdelingene for akutt ortopedi og akuttkirurgi legges ned.
Lokalpolitikerne var nesten delt i spørsmålet om nedleggelsene, men til slutt var det Ewa Back fra Socialdemokraterna som fikk igjennom nedleggelsen.
– Jeg føler meg trygg på at vi har gjort en korrekt avgjørelse. Vi har bare en fødsel i døgnet. Og det krever mange leger for å ta vare på sikkerheten.
Les mer: Sverige: Barnemor brutalt knivranet og voldtatt på parkeringsplass utenfor kjøpesenter
Expressens journalist spør henne om ikke hver kvinne og liv er viktig.
– Det er de jo. Men vi har gjort en risikoanalyse og den var enstemmig. Vi må se over våre ressurser og velge andre alternativ.
Men jordmødrene og sykepleierne på den nå nedlagte avdelingen deler ikke sosialdemokratens entusiasme over å spare penger.
– Det sier seg selv at det er en risiko å sette seg i en bil og kjøre 15 mil når man skal føde barn. Om navlestrengen havner rundt halsen og morkaken løsner? Å si at det kun er en fødsel i gjennomsnitt er en sannhet man må ta med modifikasjon, sier sykepleierne.
– I desember hadde vi åtte fødsler på to og et halvt døgn. Jeg tenkte, herregud, om vi hadde stengt den 1. desember i fjor, hva hadde skjedd da, spør Maria Dahlberg.
– Da hadde kanskje seks av dem klart seg. En hadde født i bilen og en hadde dødd. Når mammaen som skulle føde kom til fødeavdelingen rant det blod, morkaken var løsnet og det var så vidt man klarte det med akuttsnitt, babyen var medtatt men han rakk ikke å bli skadet.
Sykepleierne påpeker at man kanskje sparer penger i det korte løp, men hva med utgiftene etter komplikasjoner, fødselsskader og mulig død?
Kurs i å føde i bilen
Etter at man la ned fødeavdelingen har man innført kurs i hvordan man føder i bilen for de gravide parene.
Les mer: Sverige: 72-årig ektemann lå ved siden av død kone i fire dager i egen avføring – ble nektet behandling og døde selv
Fra Expressen:
Bakken var dekket av snø og det var flere minusgrader da de første paret i går kveld sto og hutret utenfor sykehusets kurslokaler for å lære seg de viktigste tingene under en bilfødsel.
Jordmoren Maria Dahlberg har brukt en modell av en kvinnes underliv og plassert den i passasjersetet på en bil for å vise hva den kommende moren og faren skal gjøre.
– Først og fremst skal man stoppe på en passende plass, en ufarlig plass, og slå på nødlysene. Deretter lar man mammaen sitte i passasjersetet – det er mest praktisk. Man legger ned setene, tar av bilbeltet, tar av klærne og drar opp beina, hvis det er tid for fødselen.
Måtte føde i bilen
Politikernes sparekniver skulle få dramatiske konsekvenser for høygravide Emma Andersson og hennes ektemann.
Tre uker etter at politikerne la ned fødestuen på det lokale sykehuset var det tid for å føde.
I snøføyka og med gradestokken godt på minussiden satte ekteparet seg i bilen for å kjøre til sykehuset over 10 mil unna.
– Jeg forsøker for konge og fedreland å knipe alt jeg kan, for jeg ønsker virkelig ikke å føde i bilen. Samtidig her jeg panikk, er utrygg og redd, skriver småbarnsmoren på Facebook.
Les mer: Sverige: Lotti måtte vente i 50 timer på akutten før hun fikk hjelp
Pappen Jim lykkes til tross for dårlig mobildekning å få kontakt med en ambulanse som via høyttaleren på mobiltelefonen hjelper ham gjennom fødselen.
Ambulansepersonalet er fremdeles to mil unna.
– Samtidig som jeg kjenner veene og føler at hodet til babyen vil ut så hører jeg at en vei er avsperret på grunn av veiarbeide og at ambulansen må kjøre en omvei gjennom Bjästa, fortsetter mammaen.
– Et mareritt for meg. Panikkslått. Utrygg, beskriver Emma det som.
Babyen blir født noen minutter før ambulansen kommer frem.
Det ble en liten jente.
– Uten bukser eller sko, med navlestrengen hengende og vår datter på brystet må jeg gå ut i snøen, i minusgrader. Blottet for allmennheten. Inne i ambulansen kjente jeg meg trygg og jeg fikk et følelsesmessig sammenbrudd. Det er det verste jeg har vært med på, et trauma og mirakel på en gang, skriver mammaen.
Les mer: Sverige: Fire arabere kjørte på mor og barnevogn – moren kritisk skadd
Emma Andersson ville egentlig ikke fortelle en så personlig hendelse for allmennheten, opplyser hun, men kjenner det nødvendig for at politikerne skal forstå hva de har gjort.
– Faen ta dere politikere, sier hun frustrert.
– Alt gikk bra fysisk, men psykisk da? Er ikke det minst like viktig? Vi som ikke vil bo i storbyene fortjener vel bedre enn dette? Er dette år 2017? Faen ta dere politikere, skriver Emma igjen.
Ikke bare i Sverige
Å stenge ned fødeavdelinger på sykehusene er ikke bare noe politikerne gjør i vårt naboland. Her i Norge har man blant annet «sommerstengt» fødeavdelinger i byer som Harstad, Fredrikstad og Tønsberg.
Les også: Norge bruker milliarder på velferdsmigranter – eldre og pasienter sulter ihjel på norske sykehus
På nettsiden babyverden.no forteller en småbarnsmor hva hun synes:
– Jeg tenker mer og mer på at de skal feriestenge fødeavdelingen her i Harstad til sommeren. Det er en god sjanse for at jeg da altså må til Narvik til å føde, en biltur på 1 time og 45 minutter. Min forrige fødsel gikk ikke veldig fort, men det kan den jo gjøre med nummer to….og lang biltur med rier frister ikke.
Også Fremover.no har skrevet om sommerstengingen:
Paul Larsen, jordmor ved UNN Narvik, mener sommerstengte fødeavdelinger betyr mye unødvendig uro for gravide.
Les mer: Fjerner støtte til syke nordmenn – ønsker flere flyktninger og asylsøkere
Hans utgangspunkt er at Helse Nord RHF «kun» har anmodet om sommerstengt, mens det er UNN som har bestemt seg for å gjennomføre det.
– Det har aldri vært problemer med å skaffe vikarer til å holde åpent også om sommeren, mener han.
– Da det var sommerstengt fødeavdeling i Narvik sist resulterte det i tre uplanlagte fødsler på sykehuset, en uplanlagt hjemmefødsel og en ambulansefødsel.
Han understreker at det ikke på noe tidspunkt var fare for liv eller helse for de involverte, men betegner det som ekstreme opplevelser for de fødende.
– Det burde være helt unødvendig, mener jordmor Paul Larsen.