En litt sær historie dukket i disse dager opp fra den «norske» delstaten Washington helt nordvest i USA, på grensen til Canada. Seattle har tusenvis av etniske nordmenn boende i byen og årlig arrangeres det 17. mai-parader med bunader og flagg, samt serveres norsk mat.
Det norske flaggets røde, hvite og blå farger er imidlertid ifølge en lokal kvinne i byen skremmende lik sørstatsflagget som har en brokete historie i USA. I mange sammenhenger anses sørstatsflagget å være rasistisk og et tegn på slaveriet og forskjellsbehandlingen av sorte amerikanere. Andre derimot ser på flagget som et stolt symbol over historien og kulturen i sør, samt påpeker at mange sorte kjempet for sørstatene under borgerkrigen på 1800-tallet.
Uansett så har venstresiden identitetspolitikk de siste årene skapt en nærmest hysterisk tilstand i hverdagen der alt fra ord og uttrykk, til flagg og matvarer anses å være rasistiske.
Dette ga utslag denne uke da en kvinne sendte inn et tips til lokalavisen The Seattle Times, der hun påpekte at at sørstatsflagg hang foran et hus i et nabolaget hennes, Greenwood. Kvinnen skriver at hun ønsker å vite «hva det betyr», men at hun ikke ønsker å banke på døren til huseieren. Kanskje det er en nyhetssak, spør hun i brevet til avisen.
Kvinnen, Rebecca Morris, er verken dum eller uvitende, utdannet ved tre ulike universiteter som hun er, og skal være forfatterinnen av flere bøker på New York Times bestselgerliste.
Da journalistene fra The Seattle Times ankom huset der det støtende flagget hang, fant man riktignok en flaggstang, med et amerikansk flagg øverst, og et flagg som beskrives som «rødt, med blå striper».
Uten vind, og kun hengende ned, så kan man anta at det kan være det stjernespekkede «sørlige korset» fra konføderasjonen, skriver avisen.
Darold Norman Stangeland bor i huset der flaggstangen med de to flaggene henger.
– Det er et norsk flagg og har hengt der siden starten på OL, sier han til avisen.
Det norske flagget har en rød bakgrunn, med et usentrert hvitt og blått kors, skriver de videre.
The Seattle Times skriver så at Norge har tatt 13 gull, 11 sølv og ni bronsemedaljer under OL i Pyeongchang, og totalt dominert lekene.
– Jeg er en stolt norsk-amerikaner. Mine foreldre emigrerte her på midten av 1950-tallet. Jeg har vært kaptein på losbåter i havna, sier Stangeland.
Avisen påpeker så at dette ikke er første gang man blander sørstatsflagget med det norske flagget.
Ifølge The Lewisboro Ledger i New York, den 18. oktober, 2012, var overskriften som følger: «Konføderalt eller norsk? Flagg misforstått på reservat«.
En kvinne som hadde et lite norsk flagg på sin eiendom på Ward Pound Ridge Reservation ble innkalt til det lokale myndighetskontoret.
– Det var flaut. Alle i lokalområdet spurte meg om jeg flagget med sørstatsflagget.
Tilbake i Seattle blir bestselgerforfatterinnen og tipseren Rebecca Morris konfrontert med sannheten om «sørstatsflagget» der hun bor.
– Tuller du med meg?
Hun sier at hun tilogmed måtte slå opp sørstatsflagget på nettet og det så helt likt ut som det som hang utenfor huset til den norske innflytteren.
Men etter å ha sett enda en gang til innrømmer kvinnen feilen:
– Vel, det ser ut som det norske flagget!
Hun fortsetter:
– Kanskje det er historien.. vi er alle så stresset av alt det politiske at vi ser ting som ikke er der.
Avisen avslutter med litt venstreorientert humor og «håper at ingen falske russiske dataroboter skriver sin egen versjon av saken».
Saken fikk såpass mye omtale og oppmerksomhet – som skal ha brutt mot avisens forskrifter – at man valgte å stenge ned hele kommentarfeltet sitt.
Vi på Frieord ønsker Rebecca Morris lykke til videre og håper ikke en av hennes viktigste medforfattere som hun har skrevet bøker med, Gregg Olsen, er altfor fornærmet…