Den omstridte strømmetjenesten Netflix er i hardt vær igjen. Denne gangen ikke for å promotere mindreårige jenter i seksuelle situasjoner og som strippere, men for å putte en mørkhudet kvinne som norsk konge i en ny Viking-serie.
Skaperne av serien sier at karakteren er bygget på skandinavisk historie og historiske skikkelser, men at de har tatt seg kunstneriske friheter og diktet opp sin egen verden. Men dette aksepteres ikke av mange av seerne som mener at det hele er «kulturell appropriering», der man tar en særegen kultur og historie og bruker utenforstående karakterer. At man ikke kan ta seg slike friheter og skape egne karakterer som så åpenbart ikke eksisterte, kun for politisk korrekthet.
Fra Netflix:
I den nye serien Vikings: Valhalla kan den mangfoldige byen Kattegat virke som en utstikker for de som ikke er kjent med vikinghistorien. Men fakta er nærmere enn fiksjon. I forestillingen raser en krig mellom vikingene og engelskmennene om politiske likegyldigheter forankret i intoleranse overfor religiøs tilbedelse og andre kulturelle praksiser. Midt i striden er en kystprovins styrt av Jarl Estrid Haakon, en svart skandinavisk hersker som klarer å finne en balanse mellom den spente sammenblandingen av religioner og den pulserende interkulturelle utvekslingen i havnebyens friluftsmarked. I det virkelige liv, og som avbildet på showet, reiste og slo vikinger seg ofte ned over hele kloden i middelalderen, og strakte seg over Konstantinopel, Russland, Nord-Afrika, Spania og til og med Canada. Mens andre karakterer er basert på ekte mennesker, er Estrid Haakon en oppfunnet karakter, hvis vikingbestefar møtte sin kongelige afrikanske bestemor mens han var i den store handelsbyen Alexandria, Egypt. De ble forelsket og vendte tilbake til Kattegat, og overførte til slutt regjerende plikter til henne.
Det har også blitt laget en underskriftskampanje for å fjerne karakteren fra Vikings: Valhalla.
Les de mange oppgitte seernes kommentarer lenger ned i artikkelen.
Mørkhudede kvinnelige Viking-krigere? Det begynner å bli litt for tåpelig nå. Man gjør ikke samfunnet mer rettferdig ved å lyve om historien. pic.twitter.com/apd9hoq0R7
— Norge først – Lykten.no 🇳🇴 (@Lykten_no) February 27, 2022