Ifølge den svenske dagsavisen Aftonbladet så er appen koblet opp mot Bank-ID for å sikre at samtykket er offisielt før samleie finner sted.
Dette skal minske risikoen for menn å bli dømt for voldtekt etter å ha hatt frivillig sex.
Den risiskoen er med de nye lovene tilstedeværende hvis man bedriver seksuell aktivitet fra og med neste uke, da den kontroversielle svenske samleieloven trer i kraft. Appen har blitt lansert av den kvinnelige advokaten Baharak Vaziri som på sin hjemmeside oppgir at hun jobber som forsvarsadvokat.
På appens hjemmeside skriver firmaet bak appen at den nye loven kan medføre store bevisvansker når det gjelder avtale mellom to parter som skal gjennomføre samleie.
Appen skal «gjøre det lettere og styrke at de personene som skal inngå en seksuell forbindelse skal gjøre det bygget på frivillighet og samtykke«, står det blant annet i beskrivelsen av appen i App store.
I en artikkel i Aftobladet spekulerer imidlertid journalisten Miriam Bratt at appen skal kunne gjøre det vanskeligere for kvinner å «angre seg» midt under samleiet og da kunne sette igang straffeansvar for voldtekt. Men den kritikken er ikke Baharak Vaziri som står bak appen enig i.
– Denne appen gjelder ikke om det er overfallsvoldtekter eller om kvinner er i utsatte situasjoner. Det her er bare i tilfelle det er uklart på noen måte, og slike tilfeller finnes det mange av, sier Vaziri til Aftonbladet.
Helt sikker på at ikke begå voldtekt kan man allikevel ikke vær. Loven krever nemlig at samtykke innhentes «ved hvert nye moment under den seksuelle akten», og det er tvilsomt om man kan unngå straffeansvar gjennom å på forhånd innhente samtykke i forhold til alle tilfeller, som er tanken med appen.
«Heksejakt» på svenske menn
Den nye sexloven har fått hard kritkk i utlandet, men helt unngått debatt i Sveriges såkalte etablerte medier. Tysklands største avis, Die Welt, konstaterte nylig at svensker gjør best i å bruke skriftlige samtykker før de har sex i fortsettelsen, under overskriften «Sverige driver den seksuelle korrektheten til sin ytterste konsekvens«.
Avisen tar også opp den omvendte bevisbyrden som de facto gjelder i svenske seksualforbrytelser og morer seg over det såkalte problemet som loven har tenkt å rette opp.
– Svenske kvinner rapporterer i nåværende stund (desember 2017) hver dag om overgrep. De rapporterer om voldtekter mens de sover eller var for fulle for å si nei. De beskriver at de var nakne, men mentalt «frosne». Andre, som en miljøpolitiker, forklarer at det ikke var før flere dager eller uker etter hendelsen at de forsto at de hadde blitt voldtatt.
Ifølge avisen sporet den svenske debatten skikkelig ut under høstens #Metoo-hysteri, noe som har ført til at landets etablissement har startet rene forfølgelser av seksuelt aktive svenske menn.
– Siden den tid har det forekommet en form for heksejakt i Sverige; mange menn har fått sparken etter at store aviser har anklaget dem for voldtekter, spesielt etter anklager fra anonyme kvinner. Delvis lå de påståtte overgrepene tiår tilbake i tid, skriver Welt.
Avisen konstanterer at oppførselen strider mot uskyldighetsprinsippet i Europakonvensjonen, som sier at den som er anklaget for forbrytelser skal behandles som uskyldig til det motsatte er bevist. Men dette aksepteres ikke i den svenske debatten, da man sparket journalisten Staffan Heimerson fra Aftonbladet etter at han hadde satt spørsmålstegn ved akkurat hvordan det står til med uskyldsspørsmålet ved anklager om seksualforbrytelser i Sverige, avslutter Die Welt.