Ved EUs yttergrense mellom Bosnia og Kroatia vokser samlingen av migranter som ønsker å ta seg inn i Europa og videre opp til Tyskland og Skandinavia. Det er rapportert om minst 20.000 migranter som nå planlegger å marsjere inn i Kroatia. 95 prosent av disse er unge menn i militærdyktig alder og flere er bevæpnede med blant annet kniver, rapporterer den østerrikske avisen Kronen Zeitung.
Siden midten av oktober har antallet migranter vokst i nærheten av den bosniske byen Velika Kladusa, ved den bosnisk-kroatiske grensen. Ifølge rapporter fra media på plass er det nå rundt 20.000 migranter som beveger seg mot Europa, mens rapporter fra den ungarske regjeringen hevder at antallet er nærmere 70.000.
Det er i all hovedsak unge menn fra Pakistan, Iran, Algerie, Marokko og Bangladesh – alle muslimske nasjoner – som nå utgjør de store folkemassene. Ifølge rapportene er det svært sjeldent at man ser noen kvinner, barn, eldre eller syke.
Den voksende samlingen av mennesker ved grensen har ført til uroligheter for de lokale innbyggerne i området og politiet. Ifølge opplysninger er flere menn bevæpnet med kniv og hittil har media på plass rapportert om et knivangrep mot grensepolitiet, skriver avisen Kronen Zeitung.
Avisen har også gjennom en kilde i det østerrikske innenriksdepartementet fått innsyn i etterforskningsrapporten om den store migrasjonsbølgen mot Balkan. I rapporten beskrives det ingen særskilt uro over at det kommer store mengder migranter til landets grenser.
Mangelen på uro beror på at migrasjonsbølgen ikke ønsker å bli i Østerrike, men vil istedenfor reise videre til land som Tyskland og Sverige, som har mer fordelaktige sosialtjenester og enklere muligheter for migrantene. En migrant ved den bosnisk-kroatiske grensen bekrefter innholdet i rapporten fra Østerrike om at migranter ikke vil stoppe reisen sin på Balkan eller i nærliggende land.
På plass ved grenseovergangen har Euronews intervjuet en migrant, 24-årige Muhamed Suliman, som tidligere har bodd i Dubai. Han jobbet som drosjesjåfør før han valgte å reise til Europa. Til tross for at grensen til Europa er stengt, forklarer Suliman at han ikke kommer til å reise hjem, men vil forsøke igjen og igjen, til han lykkes å komme inn i Europa.
– Det er for varmt å bli der. Ikke bra nok lønn. For mange bøter også, sier Suliman til Euronews.
Slovenia forbereder seg
Den slovenske regjeringen har fått innsyn i rapportene om at over 20.000 migranter forsøker å komme seg løs i Balkan gjennom opptøyer og steinkasting ved den bosnisk-kroatiske grensen. Regjeringen har derfor beordret forhøyet sikkerhet ved grensen for å kunne stå imot et potensielt trykk mot grensen, slik man nå ser mot Kroatia.
Les også: FN, EU og Mastercard gir migranter betalingskort for å finansiere reisen til Europa
Kilde: Samnytt