Site icon Lykten

Risiko for global islamsk krig

I forrige uke henrettet det sunnimuslimske Saudi-Arabia en sjiamuslimsk religiøs leder, noe som skapte sinne i hele den sjiamuslimske verden, inkludert Iran. Sjiamuslimer i Iran stormet og satte fyr på den Saudi-Arabiske ambassaden i Teheran som hevn, samtidig som Iran utlovet «guddommelig hevn» mot Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia på sin side svarte med å bryte all kontakt med Iran, samt beordret sine diplomater i landet til å umiddelbart forlate Iran og returnere hjem. Videre har Saudi-Arabia gitt Iran sine diplomater i Saudi-Arabia 48 timer på å forlate landet. Den siste utviklingen er at alle fly mellom landene skal innstilles.

Les også: Flyktningkatastrofen i Middelhavet – en varslet katastrofe?

Dette er naturligvis en opptrapping av konflikten innen det som omtales som «fredens religion» og som kan føre til storkrig i regionen. Men det hele kan i verste fall eskalere til en global krig ettersom de to ulike tolkningene av religionen har følgere på alle verdens kontinenter.

Noen hevder at konflikten i Syria er et resultat av krigen mellom nettopp Saudi-Arabia og Iran, altså mellom de to ulike grenene – sunnimuslimer med Saudi-Arabia i spissen og sjiamuslimer med Iran som den dominerende kraften.

Konflikten mellom sunni- og sjiamuslimer går tilbake til den dagen profeten Mohammed døde. Kortfattet og i enkelhet, handler konflikten om hvem som skulle ta over som leder etter Mohammed, samt hvordan koranen skal tolkes. Begge grenene kunne ikke bli enige da Mohammed døde, og kan det fremdeles ikke, 1400 år senere.

Denne konflikten som nå har pågått siden rundt år 600, kan etter henrettelsene i Saudi-Arabia, blåse opp till en storkrig som er betydelig større og blodigere enn den krigen som allerede foregår i Midtøsten med Syria som sentrum. Saudi-Arabia sitter forøvrig som ledere for FN’s menneskerettighetsråd(!).

Les mer: Migrasjon som våpen – fremprovoserte strømmer av flyktninger

TVILSOM ROLLE: Saudi-Arabia har formannskapet i FN’s menneskrettighetsråd, men henrettet 47 mennesker på andre nyttårsdag, blant annet den omtalte sjeik Nimr al-Nimr. Ikke sjelden skjer henrettelsene offentlig. Bare Kina og Iran henretter flere mennesker årlig enn Saudi-Arabia. Noe av det man kan bli henrettet for i disse landene er homofili, ekteskapsbrudd, heksekunst og å frasi seg islam som personlig religiøs tro.

Henrettelsen i Saudi-Arabia kan altså eventuelt ses som det nye «skuddet i Sarajevo», som i prinsipp utløser den uunngåelige krigen mellom sunni- og sjiamuslimer, med en over 1400 år gammel konflikt i bunnen, der Saudi-Arabia og Iran til slutt angriper hverandre.

Kan komme til Norden

Også i Norden kan vi komme til å bli påvirket av denne konflikten ettersom muslimske migranter i Norge tilhører både sunni og sjia, og en eventuell krig mellom disse to grenene mest sannsynlig vil føre til konflikter her også.

En storkrig mellom Saudi-Arabia og Iran, og til slutt mellom de to grenene av islam, kommer naturligvis også å føre til en betydelig større flom av asylsøkere til Europa og Norge. Denne flommen sliter vi allerede med å håndtere, og er ikke noe vi klarer veldig mye mer av. Europa og Norge sin fremtid ligger altså i stor grad i hendene på Saudi-Arabia og Iran, mellom sjeikene og mullaene, men til helt til slutt mellom sunni- og sjiamuslimene, samt hvordan disse to landene velger å håndtere den urgamle og nå akutte konflikten.

Storpolitisk så kan det også nevnes at USA sannsynligvis vil stille seg på Saudi-Arabia sin side, samtidig som Russland eventuelt heller mot å gi Iran sin støtte. Norge på sin side har betydelige interesser i Saudi-Arabia og det samme har de i Norge, dette vil i en eventuell konflikt kunne skape problemer for norske interesser og myndigheter.

Les mer: Tyrkia presser EU – kan bli åpne grenser helt til Norge

NORSK TEKNOLOGI: Norske myndigheter og oljeselskaper har bidratt med både teknologi og ekspertise til Saudi-Arabia, som har gjort det engang så fattige landet søkkrikt. Saudi-Arabia har på sin side investert milliarder i blant annet DNB.

Relatert:

Exit mobile version