Russland begynner å etterlate seg større fotavtrykk i Arktis, og det siste prosjektet er en selvforsynt base i et område som opplever temperaturer helt ned i minus 50 grader på det kaldeste. Den er koblet opp mot en egen flystripe, har et eget matlager, garasjer og er selvforsynt med strøm.
Basen som nå er offisielt innviet skal kunne huse inntil 150 soldater i over 18 måneder uten hjelp utenfra. Det betyr at man har laget et treningsrom, kinosal, biljardrom og kunstrom.
Arktisk trekløver, eller Nagurskaja, er Russlands andre base i regionen og flere er allerede påbegynt, der både våpen og soldater er tilpasset for de ekstreme temperaturene.
I området finnes det ingen store antall soldater – de største basene huser rundt 300 mann. Men ingen andre nasjoner finnes som kan klare militære operasjoner under de arktiske klimaforholdene. I området i ishavet finnes 13 flyplasser og 16 båthavner, ifølge det tyske magasinet Stern.
I tillegg har man planer om moderne radarstasjoner og rakettbatterier, som skal bistå det russiske flyvåpenet som vil ha både jagerfly og bombefly i området.
Den amerikanske forsvarsministeren James Mattis har snakket om at Arktis er et strategisk nøkkelområde der «Russland nå med aggressive skritt forsterker sin tilstedeværelse».
Russland kom på nytt med krav på Nordpolen i 2015, og hevder at den russiske kontinentalsokkelen strekker seg forbi Nordpolen. Dette kravet har blitt lagt frem for FN som nå må ta stilling til kravet.
Russland ser i fremtiden sjanser til å ekspandere handel i regionen og mulig oppsving i den sviktende økonomien. Store naturressurser av gass og olje vil kunne bli utforsket i større utstrekning fremover, takket være klimaendringene og de økende temperaturene i området.
Den russiske drømmen er en permanent internasjonal handelspassasje som dramatisk korter ned strekningen mellom Europa og Asia.
For å holde sjøen åpen behøver man isbrytere. Russland har verdens største flåte med isbrytere. Man har nå 40 isbrytere og bygger ytterligere 11 ultramoderne fartøyer, hvorav flere kan benyttes militært.
USA har tilgang til to isbrytere. Det futuristiske superfartøyet «Leader» er på planleggingsstadiet. Det er atomdrevet og skal kunne holde sjøen åpen hele året for tankbåtenes trafikk av flytende gass.
Russland har også sin store ishavsflåte med strategiske kjernevåpenbærende ubåter rundt Murmansk på Kolahalvøya, og satser nå store summer på den militære opprustningen i Arktis med nye kjernevåpenbærende ubåter, til tross for den økonomiske krisen i landet.
Mange store militærøvelser har blitt holdt langs ishavskysten. Også Natolandene har svart med å holde sine egne øvelser.
Men Russland behøver og vil samarbeide med Vesten om utvinning av naturressursene sammen med de arktiske organisasjonene som ikke omhandler militære spørsmål.