Det er universitetets enhet for likestilling og flerkultur som har oppfordret studentene «at det å ikke snakke direkte til mennesker», kan kunne oppfattes som en «mikroaggressjon» som kan føre til «psykiske problemer».
Studentene ble også informert om at andre eksempler på «hverdagsrasisme» inkluderer å spørre noen hvor de opprinnelig kommer fra.
Universitetet i Oxford og enheten for likestilling og flerkultur forklarer i sitt nyhetsbrev at «noen mennesker som gjør disse tingene kan ha gode intensjoner og risikerer å bli skrekkslagne av å forstå at de har såret noen».
«Men det vil være av liten konsekvens hvis en mulig virkning av deres ord eller handlinger kan føre til at de virkeliggjør en negativ stereotype, eller får andre til å føle at de ikke hører hjemme».
Universiteter har blitt anklaget for å tekkes det som kalles «snøkrystall-generasjonen» av studenter som blir sett på som hypersensitive og som raskt blir fornærmet.
Dr. Joanna Williams som underviser i høyere utdanning på universitetet i Kent uttaler at påstandene var «komplett idiotiske» og kommer til å føre til at studentene vil bli hypersensitive i måten de omgås hverandre på.
«I bunn og grunn så blir mennesker anklaget for tankeforbrytelser, sier Dr. Williams til den britiske avisen The Telegraph. «De blir anklaget for å tenke ukorrekte tanker basert på en antakelse om hvor de ser eller ikke ser».
Dr. Williams som er en forfatter av boken «Akademisk frihet i en tid av konformitet», sier at universitetet i Oxford sine råd var å «tråkke over grensen» ved å fortelle studentene «hvordan de skal føle eller tenke».
Hun fortsetter: «Istedenfor at mennesker ser hverandre som mulige venner, så vil dette igjen sette fokus på raser og etnisitet, og tvinge mennesker til å se hverandre som personer med ulik hudfarge og tvinge mennesker å bli satt i kategorier basert på deres identitet».
«Det er virkelig problematisk – det betyr at mennesker ikke kan forholde seg til hverandre naturlig, de har regler i bakhodet og de kan ikke være spontane i sine daglige interaksjoner, som nå har blitt dekket med ønsket om å følge alle disse reglene».
Sist år ble studentene ved jusstudiet i Oxford fortalt at de kunne hoppe over timer som omhandlet voldelige hendelser, i tilfeller der de fryktet at innholdet ville være for «stressende».
Tidligere i år kom det også frem at universitetet i Cardiff skal ha forbudt fraser som «hans høyre hånd» og «overenskomst mellom herrer», ifølge regelverket for inkluderende språk.
Universitetet rådet sine ansatte og studenter at «kjønnsnøytral» terminologi skulle brukes hvis mulig, og la til at studentene ikke skulle tillate sin «kulturelle bakgrunn» bestemme ordvalget deres.
Universitetet i Glasgow har nylig begynt å utdele «traumepåminnelser» (trigger warnings) for teologistudenter som skal studere korsfestelsen av Jesus, hvor studentene blir fortalt at de kan se støtende bilder og blir gitt muligheten til å forlate lesesalen.
Terminologien «snøkrystall-generasjonen» var et av «årets ord» hos ordbokforlaget Collins i 2016. Collins definerer terminologien som «De unge voksne som i 2010 blir sett på som mindre motstandsdyktigere og mer tilbøyelige til å bli fornærmet enn tidligere generasjoner».
En talsmann for universitetet i Oxford forteller følgende: «Enheten for likestilling og flerkultur jobber med andre organisasjoner på universitetet for å sikre at universitetets mål om høy kompetanse går hånd i hånd med frihet fra diskriminering og mulighet for likhet. Nyhetsbrevet er en måte å gi råd og støtte til de ansatte for å oppnå disse målene».