Site icon Lykten

Svensk TV med politisk korrekt manual for journalister

– Generaliser ikke rundt befolkningsgrupper, områder eller religioner. Unngå det vage og og mange ganger feil anvendte begrepet innvandrere og bruk det ikke som et prefiks, foreksempel ‘innvandrerfamilier’, ettersom mange som betraktes som innvandrere idag, er født i Sverige.

Slik lyder et av rådene i SVT sin nye språkmanual. Rådene har blitt tatt frem på oppdrag av Hanna Stjärne, som etter å ha tiltrådt som direktør for SVT, blant annet har vervet en rekke venstreorienterte profiler og presentert en plan for økt etnisk kvotering i rekrutteringen. Stjärne var også ansvarlig for å belønne det kriminelle venstreekstremistiske nettverket Researchgruppen med den prestisjefulle prisen Gullspaden.

Les mer om Researchgruppen her.

Istedenfor «innvandrer», så kan ifølge dokumentet ordet «utenriks født» brukes, men det er da viktig å tenke på at en «utenriks født også kan være svensk og at begrepene ikke står i konflikt til hverandre».

Les også: Muslim og antisemitt som julevert på SVT

Muslimske terrorister er svensker

SVT advarer særskilt for begrepet «innvandrertette områder». Istedenfor skal journalistene ta i bruk formuleringen «sosialt/økonomisk utsatte områder».

Ordet flyktning «går å bruke som begrep», men skal varieres med «mennesker på flukt».

SVT råder også sine medarbeidere å konsekvent bruke begrepet «svensk» om alle som har svensk statsborgerskap. Foreksempel skal muslimske terrorister som har lykkes å bli svenske statsborgere omtales som svensker.

– Vi bruker heller svensk enn svensk statsborger for å ikke skille på svensker. Vil man presisere ytterligere, som i forbindelse med terrorisme, så kan formuleringen lignende denne brukes: ‘svenske som har hatt forbindelser med voldelige/militante islamister’.

«SVENSKE»: Ifølge den nye språkboka til SVT, så skal personer som har svensk statsborgerskap og kriger for IS i Midtøsten omtales som»svensker». (Foto: Sven..eh.. personer med svensk statsborgerskap i Syria).

Les også: Google åpner for politisk korrekt sensur i søkeresultatene

«Lyshudet» ok, men ikke «mørkhudet»

Videre poengteres det at «begrepene svart og mørkhudet kan vekke kritikk», når man beskriver hudfarger. «Hvit, lyshudet, rødlig» og «østasiatisk utseende» går allikevel bra å bruke som beskrivelse ifølge SVT.

I dokumentet fremkommer det også at innvandrere som anklager svensker for diskriminering ikke skal stilles spørsmål ved og at den anklagede sin versjoner ikke skal gis noe plass i rapporteringen.

– Om noen mener at hen har blitt utsatt for diskriminering eller rasisme bruker vi personens egen opplevelse med formuleringer som f.eks. ‘hen opplever at hen ble utsatt på grunn av sin hudfarge’.

I visse tilfeller kan det være relevant å beskrive etnisitet, innrømmer SVT – nærmere bestemt når det «gjelder diskriminering eller rasisme», eller når det «er gjerningsmannens perspektiv som ekskluderer svensker».

Les også: SD-politiker tok sitt eget liv etter å ha blitt hengt ut i media

«Språk er makt»

– I en direktesending om mordene på en skole i Trollhättan beskriver vi hvilke offer gjerningsmannen valgte og beskriver dem som ‘ikke helsvenske’. En korrekt formulering hadde vært at ‘morderen valgte mennesker som han ikke betrakter som svensker’.

Det går også bra å angi etnisitet i tilfeller med «hvit, lyshudet, rødlig, østasiatisk utseende». Derimot oppfordres journalistene å unngå «afrikansk opprinnelse» og lignende: «Vær bevisst om at begrepene svart og mørkhudet kan vekke kritikk», står det.

Den politisk korrekte språkmanualen har blitt laget av en arbeidsgruppe som har bestått av Eva Landal, programsjef for Samfunnsprogram, Arash Mokhtari, reporter og programleder, Linda Larsson Kakuli, research, og Anna Olsdotter Arnmar, journalist.

Anne Lagercrantz, som er sjef for nyhet- og sportsavdelingen på SVT er fornøyd med språkrådene som hun mener vil gi «journalister en støtte i hverdagen i flerkulturelle spørsmål».

– Språk er makt. Språk er også politikk. Språk signaliserer normer, konstaterer Lagercrantz.

Relatert:

Exit mobile version