I århundreskiftet mellom 1800 og 1900-tallet så flyttet mange svensker fra Sverige på grunn av fattigdom. Men antallet emigranter sank kraftig utover 1900-tallets første halvdel og var som lavest under 2. verdenskrig.
Utvandringen økte deretter kraftig under de venstreradikale 70-årene og under de to første regjeringene med Olof Palme, så akselererte utvandringen raskere enn noen gang i etterkrigstiden.
Neste store utvandring begynte igjen på begynnelsen av 1990-tallet, i forbindelse med finanskrisen og innføringen av masseinnvandringen. Siden da har emigrasjonen bare fortsatt å øke. De siste fire årene har utvandringen fra Sverige vært større enn under Amerikautvandringens toppår i 1887, rapporterer det svenske Statistiska centralbyrån.
Ifjor forlot flere kvinner Sverige enn noensinne tidligere i svensk historie og de utgjør en ny type av utvandrere. Svenskene som forlot landet for hundre år siden gjorde det på grunn av fattigdom. Idag er det i all hovedsak velutdannede, unge svensker som emigrerer.
Norge foretrekkes
De fremste destinasjonslandene er, i rekkefølge etter antall emigranter: Norge, Danmark, Storbritannia, USA, Finland og Tyskland. Av de nevnte landene så foretrekker de svenske kvinnene de anglosaksiske landene – USA og Storbritannia – mens menn i høyere grad velger de øvrige, mer nærliggende landene.
Den svenske avisen Aftonbladet har intervjuet Chatarina Davidsson Brady (42), som har flyttet helt til Australia.
– I Perth blir det bare flere og flere svensker, fremfor alt kvinner. En del kommer hit på grunn av kjærlighet, men mange liker også livsstilen her. Det er varmt og menneskene er glade.
Storbyen Perth, har med sine 2.3 millioner innbyggere nesten doblet sin befolkning siden år 2000. Og det er i all hovedsak vesteuropeere og hvite sørafrikanere som flytter til byen på vestkysten av landet.