Første juledag eksploderte ennå en bombe i den innvandrertette bydelen Rosengård i Malmø. Politiet har nå anholdt en 15-årig gutt som mistenkt for å stå bak. Ifølge politiet er han av en annen etnisk bakgrunn enn svensk.
Bombe-eksplosjonen var den fjerde i storbyen på kun en uke. Men det er ikke bare i Rosengård og i Malmø generelt, hvor man har problemer med kriminalitet.
Også i de svenske småbyene opplever man etterhvert en enorm økning i kriminalitet, og nå sier innbyggerne i den skånske byen Tyringe, med sine 5.000 innbyggere stopp.
De har mistet tålmodigheten med politiet, fordi de opplever at de ikke gjør noe som helst. Derfor oppretter de, akkurat som to andre skånske byer, sitt eget borgervern under slagordet «Trygg i Tyringe», skriver avisen Skånskan.
Ble overfalt – tar affære
Initiativtakeren er den 32-årige Mikael Persson. Han har opplevd ikke mindre enn syv innbrudd og innbruddsforsøk det siste året. Så sent som natten til søndag den 18. desember, ble han overfalt av fire menn i 30-40 års alderen.
– De ga meg et slag i bakhodet, og så lå jeg på bakken. De sparket og slo meg. De forsøkte å stjele min mobiltelefon og verdisakene mine. Min redning ble noen hunder som begynte å bjeffe og skremte vekk ransmennene. Jeg så at de ble plukket opp av en grå Volvo, forteller Mikael til Skånskan.
– De snakket ikke svensk, men et slags «østlig språk».
Da han etter overfallet kom seg hjem, besvimte han og ble kjørt til sykehuset, hvor man konstaterte at ingenting var brukket.
Etter to innbrudd, et innbruddsforsøk og en mishandling på en og samme uke har Mikael nå gått lei av kriminaliteten og at politiet aldri griper inn.
Mikael: Politiet gjør ingenting
Tyringe er særdeles utsatt for innbrudd i biler og private hjem, men politiet gjør ingenting, forteller Mikael.
– Alt er anmeldt til politiet, men det skjer ingenting. Innbrudd blir ikke oppklart og vi kan ikke fortsette på den måten. Vi må forebygge kriminaliteten og det gjøres best ved å samarbeide i lokalsamfunnet, sier Mikael til Skånskan, og fortsetter:
– Derfor har jeg blitt inspirert av hva de har gjort i Bjärnum og Vittsjø (To skånske småbyer med henholdsvis 3.000 og 2.000 innbyggere red. anm.) og startet foreningen «Trygg i Tyringe».
Alarmtelefon og patruljering
Mikael opplyser at det rent praktisk vil fungere på den måten at det vil bli opprettet et telefonnummer som besvares døgnet rundt, og som folk kan ringe til hvis de har problemer eller observerer noe mistenkelig.
Dessuten vil det bli opprettet en patruljetjeneste som på kveldene og nettene, samt helligdagene, kjører rundt i byen.
– Alle papirer er ennå ikke klare, men først på nyåret i 2015, så setter vi igang. Vi har allerede en Facebook-gruppe med over 230 medlemmer. Det er en stor vilje til å gjøre noe, og jeg vet at hele byen er engasjert, forteller Mikael til Skånskan.
Han opplyser at både private og forretningsdrivende allerede har lovet økonomisk støtte til foreningens aktiviteter.
Borgervern er et relativt nytt fenomen i Skandinavia, men man har allerede i flere år sett at det dukker opp nye boligområder med gjerder, såkalte «gated communities», hvor man har både kameraovervåking, ID-kontroll og vakt-selskaper som patruljerer jevnlig. Men de som ikke har råd eller mulighet til å flytte inn i slike områder oppretter nå altså borgervern – selv om de på den måten kommer til å gjøre noe av det arbeidet som politiet burde gjort.
Her kan vi også se et TV-innslag om fenomenet borgervern fra svensk TV.
Relatert:
– Politimann forlatt av sine egne i Sverige
– Ambulanser krever militærutstyr for å jobbe i innvandrertette områder
– Schenker-sjåfør fikk tennene utslått av innvandrere
– Steinkasting, trusler og vold stengte byggeplass