Site icon Lykten

Sverige etablerer tankepoliti – etter mønster fra DDR

«Nye politienheter skal beskytte de demokratiske frihetene» åpner rikspolitisjef Dan Eliasson med i et innlegg i Dagens nyheter.

Tre nye etterforsknings- og etterretningsenheter i storbyene skal nå etterforske og forhindre forbrytelser som truer det åpne samfunnet. Blant annet skal man bekjempe «internettets sumper» der det kan forekomme holdninger som er i strid med det «menneskelige likeverdet».

Trussel mot samfunnet

Dan Eliasson skriver at trusselen og angrepene mot religiøse og etniske minoriteter er et alvorlig problem. Han skriver videre at det dyrkes en ondskapsfull tone mot de som står opp for menneskers likeverd på «internettets sumper».

De nye enhetene som nå opprettes innenfor politiet i Sverige skal derfor «raffinere de metodene de allerede bruker mot hat og nye tiltak er underveis».

– Hatkriminalitet i alle sine former, trusler mot folkevalgte, trusler mot medieredaksjoner og lignende forbrytelser skal nå behandles som en helhet og settes i en større sammenheng.

IT-senter

Det skal blant annet opprettes et nytt nasjonalt IT-krimsenter som skal bekjempe «forbrytelser som truer grunnleggende rettigheter og friheter i forbindelse med vårt åpne samfunn ytterligere».

Samtidig skriver rikspolitisjefen at situasjonen som de nye politifolkene skal håndtere ikke er helt bekmørk. Det er nemlig ikke hele befolkningen som huser så feilaktige synspunkter at politiet må gripe inn mot dem. Synet på innvandring, flerkultur, respekt for seksuell legning og fri religionsutøvelse utvikler seg i en stadig mer tolerant retning, og dette er verdier politiet har et «særlig ansvar» for å «omfavne», skriver Eliasson.

Interessant timing

GENERALSEKRETÆR I ADVOKATSAMFUNNET. Anne Ramberg mener at personer som har «feil holdninger» ikke har krav på anonymitet.

Bare timer før rikspolitisjefen fikk sitt innlegg publisert, skrev generalsekretæren i Advokatsamfunnet i Sverige, Anne Ramberg, et innlegg som ut fra et juridisk perspektiv tar for seg hvordan rettsvesenet har ett ansvar for å motvirke ukorrekte holdninger.

Bakgrunnen til Rambergs uttalelser er at mange svensker uttrykte kritikk mot Aftonbladet og Expressens samarbeid med venstreekstreme voldsgrupper. Gjennom blant annet ulovlig hacking fikk avisene tilgang til registre over svensker som, anonymt hadde gitt uttrykk for «intolerante synspunkter». De ble så hengt ut av tabloidavisene med fullt navn og bilde. Anne Ramberg skriver:

Retten til anonymitet innebærer at den som har skrevet en tekst eller gjort et opptak kan publisere dette anonymt. […] Beskyttelse av anonymitet mangler all relevans når det gjelder å beskytte dem som motarbeider de grunnleggende prinsippene som regjeringsformen vil beskytte. Jeg vil derfor uttrykke min støtte til Aftonbladet […]

Kontroversielle, rasistiske og krenkende uttalelser skal ikke kunne skjules i anonymitetens tåke. De skal ikke kunne nyte godt av anonymitetens beskyttelse.

Relatert:

– Det semi-totalitære Sverige

– SD-politiker tok sitt eget liv etter å ha blitt hengt ut som rasist av media

– Svensk journalist snakket kritisk om egen avis – fikk sparken

– Svensk avisredaktør fikk smake egen medisin

– Europeiske journalister er kjøpt og betalt

– Det svenske folket byttes ut i rekordfart

– Sverige er i ferd med å kollapse

– Sverige: IS-terrorister får bolig, bidrag og jobb i Stockholm

Exit mobile version