Det var i november i fjor at president Donald Trump først nevnte «Fake News Awards», som altså skal deles ut til de mediekanalene som sprer de fleste eller verste falske nyhetene.
Ved det tidspunktet var det uklart hvor alvorlig presidenten var.
Men denne uken ble vinnerne kronet, alle fra etablerte medier.
– 2017 var et år av konstant feil fokus, urettferdig nyhetsdekning og til med helt falske nyheter. Studier har vist at over 90 prosent av medias dekning av president Trump var negativ, står det på det republikanske partiets hjemmeside.
And the FAKE NEWS winners are…https://t.co/59G6x2f7fD
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 18, 2018
Førsteplassen går til The New York Times’ Paul Krugman, som etter Trumps seier i det amerikanske presidentvalget hevdet at landets økonomi aldri ville hente seg inn under hans ledelse. I virkeligheten har økonomien gått svært sterkt fremover.
Andreplassen går til ABC News’ Brian Ross, som etter en falsk nyhetsopplesning fikk Dow Jones-børsen til å falle. Det endte med at nyhetskanalen suspenderte Ross og måtte komme med en offentlig unnskyldning.
Tredjeplassen går til CNN, som feilaktig påstod at Donald Trump og hans sønn, Donald J. Trump Jr, hadde tilgang til hackede dokumenter fra WikiLeaks.
4. Avisen Times, som påstod at Trump hadde fjernet en byste av Martin Luther King Jr. fra Det hvite hus.
5. Washington Post, som løgnfullt rapporterte at Trumps valgmøte i Florida ikke hadde publikum og viste bilder av glisne tribuner. I realiteten ble bildene tatt flere timer før publikum hadde ankommet arenaen.
.@DaveWeigel @WashingtonPost put out a phony photo of an empty arena hours before I arrived @ the venue, w/ thousands of people outside, on their way in. Real photos now shown as I spoke. Packed house, many people unable to get in. Demand apology & retraction from FAKE NEWS WaPo! pic.twitter.com/XAblFGh1ob
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 9, 2017
6. CNN, som påstod at Trump hadde overmatet den japanske statsministerens fisker, mens statsministeren i virkeligheten akkurat hadde vist hvor mye mat de skulle ha.
7. CNN (igjen), for påstanden om at Trumps tidligere kommunikasjonsdirektør, Anthony Scaramucci hadde deltatt på møter med representanter for den russiske staten.
8. Newsweek, som feilaktig rapporterte at den polske presidentfruen Agata Kornhauser-Duda nektet å ta Trump i hånden.
9. CNN, som påstod at den tidligere FBI-sjefen James Comey skulle ha nektet for Trumps uttalelser om at han ikke var under etterforskning av FBI.
10. The New York Times, for at de påstod at Trumpadministrasjonen hadde skjult en klimarapport.
CNN slår altså til med hele fire av plasseringene, mens New York Times får to.