De to ser ut til å ha et godt forhold. Nylig fikk Orban kritikk fra jødiske miljøer i hjemlandet og den israelske politiske venstresiden for å ha angrepet den amerikanske ungarskfødte venstreorienterte jødiske mangemillionæren George Soros gjennom en plakatkampanje. Kritikken ble fulgt opp av den israelske ambassaden i Budapest. Det fikk Netanyahu til å reagere.
Han slo fast at det ikke er noe galt i å angripe George Soros, «som kontinuerlig undergraver Israels demokratisk valgte regjeringer ved å finansiere organisasjoner som svikter den jødiske staten og forsøker å nekte den retten til å forsvare seg. «
De sterke båndene mellom Netanyahu og Orban har hevet øyenbrynene i EU, hvor Orban regnes som en tvilsom figur. Hans parti har begrenset pressefrihet og kritisert EUs innsats for å takle migrantkrisen, skriver Reuters.
Ifølge Reuters har Ungarn har hatt diskusjoner med Israel om å kjøpe sikkerhetsgjerder for å holde innvandrere ute, mens Israel har søkt bedre bånd med land som de håper vil ta sin side i eventuelle EU-diskusjoner der Israel blir kritisert.
Landene i Østeuropa har vist seg å være de mest Israel-vennlige landene på kontinentet, og den tsjekkiske sosialistiske presidenten Milos Zeman har blant annet foreslått at Tsjekkia flytter sin ambassade til Jerusalem. I likhet med Orban er han en sterk kritiker av den muslimske invasjonen av Europa, og mener at muslimsk kultur ikke passer i hans land.
Ungarske jøder og israelske lovgivere fra venstresiden har oppfordret Israels statsminister Benjamin Netanyahu til å avlyse det offisielle besøket i Ungarn som starter i dag, for å protestere mot kampanjen mot Soros. Det har Netanyahu blankt avvist.
«George Soros har en plan om å føre en million migranter inn i Europa hvert år. Denne planen er EU nå i ferd med å implementere». Slik forklarte statsminister Viktor Orbán den nye statlige kampanjen mot den ungarsk-amerikanske milliardæren i sitt ukentlige intervju med Kossuth Radio 7. juli. I fjor kjørte Orbán-regjeringen en gigantkampanje mot innvandrere.
Anti-Soros-kampanjen er i samme ånd: Orbán har lenge gitt amerikansk-ungarske Soros skylden for flyktningkrisen og beskyldt ham for å drive et mafialignende nettverk som frakter migranter til Europa for å undergrave den kristne kulturen. Men nå er anti-Soros-retorikken tatt til et nytt nivå. Titusener av plakater henger langs veier, på busstasjoner og i landsbyer over hele landet. Kampanjen koster nærmere 180 millioner kroner, skriver Der Spiegel, sitert av Haaretz.
Netanyahus besøk i Ungarn er det første av en israelsk statsminister siden Ungarn ble fri fra det kommunistiske diktaturet i 1989.