Site icon Lykten

Valg i Storbritannia: Cameron får majoritet – Miliband og Farage går av som partiledere

Straks før klokken to ble det klart at den sittende statsministeren for det konservative partiet, David Cameron, kan se frem imot å motta støtte fra minst 326 av det britiske underhusets 650 nyvalgte representanter.

Dermed har hans konservative parti, Toryene, støtte fra en majoritet i parlamentet.

GÅR AV: Arbeiderpartiets leder, Ed Miliband, går av som partileder etter valgnederlaget.

Cameron kan nå regjere uten å måtte søke støtte fra de venstreliberale Liberaldemokratene. Blant de reformene som har blitt nevnt under valgkampen er en skjerpet innvandringspolitikk, der Cameron har lovet å få ned nettoinnvandringen til landet til «noen titusener» per år. Han har også lovet å holde en folkeavstemning om å forlate EU.

Som en konsekvens av det katastrofale valgnederlaget for det britiske arbeiderpartiet, Labour, så avgår nå partilederen, Ed Miliband. Miliband tok på seg hele ansvaret for partiets katastrofale valgresultat, der man blant annet nesten helt har mistet sin støtte i Skottland til de skotske nasjonalistene i SNP.

Også Nick Clegg, som er Liberaldemokratenes partileder og vise-statsminister, meddelte at han avgår som partileder etter valgnederlaget. Cleggs nederlag skal ha kommet som en konsekvens av at han under valgkampen lovet å fortsette koalisjonssamarbeidet med det konservative partiet.

UKIP og Nigel Farage

I det som ser ut som en av de største omveltningene i britisk politikk de siste årene så har også den store fargeklatten i britisk politikk, Nigel Farage fra UKIP, valgt å gå av etter valgkampen. Dette til tross for at partiet fikk over 12.6 prosent av stemmene – over 3.8 millioner stemmer, ifølge Daily Mail.

GÅR AV: Ukip sin partileder, Nigel Farage, går av som partileder. – Jeg lovte å gå av hvis resultatet ikke ble som vi ønsket, uttalte Farage.

Årsaken skal være at hans parti kun lykkes med å få ett mandat i gårsdagens valg.

Nå vokser kritikken mot det britiske valgssystemet der et parti som UKIP bare lykkes med å få ett mandat i parlamentet, mens det Skotske nasjonalistpartiet (SNP) får hele 56 mandat, selv om partiet kun fikk 1.5 millioner stemmer.

Systemet bygger på at de politiske partiene må vinne majoriteten i utvalgte valgkretser for å ta mandater, og at det altså ikke rekker med en utbredt støtte i hele landet.

Ved de nasjonale valgene så straffes partier som UKIP av et slikt system, mens SNP vinner sterkt gjennom å ha en stor lokal støtte i Skottland.

Dette viste seg ikke minst ved EU-parlamentsvalget ifjor da UKIP ble det største partiet. Ved det valget regnes nemlig den totale støtten i landet og ikke hver enkelt valgkrets for seg selv.

Farage er selv veldig kritisk til systemet og passet på å lufte sin kritikk mot det:

– Systemet er mislykket. Det er rart hvordan et parti kan få en minoritet av stemmene, men nesten 100 prosent av mandatene, sa han og siktet til SNP.

I en annen uttalelse kalte han det for en uthuling av demokratiet at 3.8 millioner velger ikke får sine stemmer hørt på en bedre måte.

Farages avgang skal ble imidlertid tonet ned på hans Facebook-konto og erstattet med at han «tar en pause». Mange av hans tilhengere har tolket det som at han kanskje kommer til å komme tilbake til politikken etter sommeren.

Exit mobile version