Denne gangen har over 120.000 sveitsere skrevet på et opprop for å stoppe innvandringen til landet – for miljøets skyld. Gruppen som står bak oppropet, på fransk kalt Associaton ecologie et population, eller mer populært «Ecopop», benytter seg av en retorikk som man sjelden hører innen den venstreliberale grønne bevegelsen i Norge og Europa.
I sitt valgmanifest skriver gruppen at den tidligere folkeavstemningen for å stoppe masseinnvandringen til landet ikke er nok. Innvandringen til landet anses fremdeles å være alt for høy, noe som fører til befolkningsøkning og utnyttelse av følsomme ekosystemer og verdifulle naturområder.
Med seg har gruppen fått flere tunge navn som har vært vanskelige for de innvandringsliberale i landet å vifte vekk som ekstremister. En av dem er Dieter Steiner, professor i humanøkologi ved den Tekniske høyskolen i Zurich.
– Om vi fortsetter den pågående utviklingen som vi har hatt siden 2007, uten innskrenkninger, så kommer vi innen bare 10 år å ha ytterligere en million innbyggere i Sveits, ytterligere 400 kvadratkilometer bebygd flate og ytterligere en halv million biler på våre veier, advarer Steiner i organisasjonen kampanjemateriale.
– Matjord og vår grad av selvforsyning forsvinner og antallet sammenhengende åpne grønne arealer minsker. Vi er på vei mot et jordløst samfunn. Også våre neste generasjoner i Sveits behøver å kunne oppleve fysisk og psykisk velvære, fortsetter Steiner.
Ecopop-gruppen er derimot nøye med å påpeke at man ikke vil stoppe innvandringen av fremmedfiendtlige eller rasistiske grunner. Istedenfor viser man med fakta på hvordan den økende befolkningen i Sveits får negative konsekvenser for miljøet.
– Argumentet for å beskytte naturen og miljøet veier tungt. Hvert år kreves det 40.000 nye boliger og 50.000 nye biler, bare for å holde takt med innvandringen til Sveits alene. For hver innvandret person, behøves det også 410 kvadratmeter bebygd yte, skriver den sveitsiske politikeren Thomas Minder.
Retorikken står i skarp kontrast til den norske miljøbevegelsen og Miljøpartiet De Grønne her i Norge, som de siste årene har støttet en politikk med økt innvandring og økning i bebyggelsen i de mest grønne områdene rundt Oslo. Man støtter således en politikk som vil øke antallet innbyggere i Oslo drastisk, så lenge byen fremstår som «grønn», med flekker av parker og hager innimellom alle blokkene, skolene, eldrehjemmene og veiene som må bygges ut.
Blant annet kan man lese følgende på Miljøpartiet De Grønne sine nettsider:
Norge har som et av verdens rikeste land gode forutsetninger for å ta imot et større antall flyktninger enn i dag og at vi bør ta vår del av dette ansvaret. Vi vil myke opp den restriktive asyl- og flyktningpolitikken som den rødgrønne regjeringen har ført de siste åtte årene.
Man ønsker også å doble antall kvoteflyktninger som kommer til Norge til 2.000 personer per år. Dette betyr at Norge bare med disse nye innbyggerne alene må bygge en by på størrelse med Molde eller Lillehammer hvert tiende år. Hvor stort karbonavtrykket av dette vil bli, står ikke i Miljøpartiet De Grønne sitt program, men det tilsvarer mange tomflasker og flyreiser som man i dag har fokus på.
Hvis folkeavstemningen går igjennom kommer den å innebære at Sveits setter et tak på sin årlige innvandringsrelaterte befolkningsøkning på 0.2 prosent. I den kvoten skal all form av innvandring finnes sted og gruppen vil i så tilfelle at innvandring av høyutdannede og kvalifisert arbeidskraft fra Vest-Europa skal ha førsterett. I praksis kommer det å innebære en totalstopp for all fortsatt velferdsinnvandring fra den tredje verden.
Men gruppen går ennå et steg lenger. De vil dessuten at den sveitsiske staten avsetter penger til et fond som skal benyttes for å minske befolkningsøkningen også i andre land. Avhengig av hvordan loven senere vil tolkes kan det innebære at den sveitsiske regjeringen kommer til å arbeide for en forminskelse av innvandringen til EU og Norge.
Folkeavstemningen vil bli avholdt den 30. novemeber og hvis lovforslaget stemmes igjennom så ventes det kraftig forverrede relasjoner mellom Sveits og EU som ikke ønsker at selvstendige stater skal ha egne valg når det gjelder innvandring.